Overvejer du at bygge udestue til huset?

Havestue, vinterhave, udestue, overdækket terrasse, anneks, tilbygning til huset… Kært barn har mange navne, men et er sikkert med det vejr, vi oftest har til lands – det er skønt med fornemmelsen af at sidde i det fri ude i haven, men uden at fryse eller blive klam og våd!

Derfor er udestuen da også et af de mest typiske byggeprojekter i Danmark – også fordi det selvsagt hæver hele boligens værdi med et lækkert ekstra rum til den daglige afslapning såvel som festlig hygge. Overvejer du at bygge udestue til huset er der dog hurtigt visse regler, du skal sætte dig ind i – vi bringer oversigten her.

Hvad er en udestue – og hvad er en tilbygning?

De nye byggeregulativer fra 2015 definerer enhver bygning, der opvarmes året rundt med for eksempel normal boligopvarmning med radiatorer og fjernvarme, som tilbygning. Hvis du ønsker denne form for udestue, skal du dog også leve op til  de isoleringskrav, som findes ved almindelige boliger og huske at denne form for tilbygning kræver byggetilladelse. Fordelen er dog også en solid gevinst i og med, at din udestue som opvarmet tilbygning vil tælle med i boligens samlede areal. Samtidig ser det mere helstøbt og tjekket ud, når udestuens udseende og byggematerialer harmonerer med resten af huset. Dermed vil du både kunne gøre huset mere attraktivt og have gode grunde til at hæve husprisen, hvis du overvejer at sælge på et tidspunkt. Har du børn eller børnebørn, eller blot mange gæster, er den helårsopvarmede udestue desuden oplagt til overnatning og et sjovt og anderledes nærvær.

Det kræver som alt andet bæredygtigt og energibesparende byggeri selvfølgelig dyrere byggematerialer af god kvalitet og en lidt mere omfattende byggeproces. Hvis du ønsker denne tjekkede og langt mere behagelige form for udestue, vil et fordelagtigt lån være en solid løsning og en god investering – særligt hvis du overvejer en gør-det-selv løsning og gerne vil lægge lidt penge i ordentligt værktøj.

Tænker du kun at bruge udestuen som en forlængelse sommeren ind i efteråre og sågar vil kunne byde på “et tidligt forår”, kan du derimod overveje at indrette den som en art drivhus uden mere kompleks opvarmning. Invester i stedet i godt termoglas, som kan holde på varmen fra solen, også lidt hen på aftenen, og supplér med en hyggelig kakkelovn. Du kan ikke forvente at du vil kunne bruge denne form for havestue i de allerkedeligste og grå måneder, men til gengæld har du et godt “væksthus”, hvor du kan indrette lidt mere vildt med planter og en højere luftfugtighed end inde i din beboelse. Tænk for eksempel i at lave et espalier op af vinduerne eller husets ydervæg, hvor de mere kravleglade stueplanter kan få plads og en vinstok kan levere klaser med druer dinglende ned fra anretninger i loftet!

På en poetisk måde kan man således slutte af med at sige, at en udestue er et fortryllende form for rum som både er ude og inde, og som har et væld af benyttelsesmuligheder. Den kan rumme det meste – bestemt også dine byggedrømme og vilde idéer!